Църквата почита днес Св. мчца Пелагия.  Пелагия била родена в град

...
Църквата почита днес Св. мчца Пелагия. 
Пелагия била родена в град
Коментари Харесай

Св. Пелагия отказала да се омъжи за император, издигнали храм в нейна памет |

Църквата уважава през днешния ден Св. мчца Пелагия. 

Пелагия била родена в град Тарс. Произхождала от знатно семейство, което почитало езическите богове. Когато пораснала, станала същинска хубавица и юноша от царски жанр я изискал за жена. Родителите ú с наслада се съгласили. По това време младата жена била отдадена в учението на Христос и желала да получи кръщение. Пелагия получила позволение да посети своята кръстница, преди да одобри предлагането за сватба. По пътя срещнала един дъртак, който слизал от планината. Това се оказал свещеник Клинон. Девойката му споделила желанието си. Епископът я благословил и я кръстил. Младата жена решила да посвети живота си на Бог, по тази причина раздала украшенията си на бедните и се скрила в една пещера. 

След известно време се върнала в дома си, само че фамилията ú я посрещнало с ненавист. Лично родителите ú я предали на император Диоклетиан. Владетелят бил мощно впечатлен от хубавата осанка на Пелагия и изискал да я направи своя жена. Тя отхвърлила изрично предлагането му. 

Ядосан, той заповядал да я сложат в нажежен до алено меден бик. Когато схванала за това, дамата сама влезнала в статуята и по този начин намерила гибелта си. 

Костите ú изхвърлили отвън града. Епископ Клинон ги събрал и ги погребал в планината Ливан. На същото място по-късно император Константин Велики издигнал огромен храм в памет на светицата. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР